Overheid en onderwijs

Koning Willem III Kazerne

Bij de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn is in 2016 het verzamelgebouw gerestaureerd. Dit gebouw beschikt over een multifunc­tionele presentatieruimte met podium. In deze ruimte bevonden zich geen ramen en het werd puur door kunstlicht verlicht.

Vraagstuk

Een lange dag met presentaties onder kunstlicht is niet wenselijk. Zelfs niet voor militairen. Er is behoefte aan natuurlijk daglicht. Echter moest dit daglicht wel dimbaar zijn, om presentaties met projector goed te kunnen zien. Vanwege het feit de dat presentatieruimte ook ‘s avonds gebruikt wordt, kan kunstlicht niet geheel achterwege worden gelaten.

Oplossing

De presentatieruimte wordt verlicht door twaalf Solatubes Ø 53 cm. Deze Solatubes zijn uitgevoerd met de elektronische daglichtdimmer. Daarnaast zijn er soort gelijke armaturen gekozen voor het aan­vullende kunstlicht. Dit zorgt voor een totaal oplossing die er ook nog eens goed uit ziet. Het resultaat is een strak geheel, omdat (dimbaar) daglicht én kunstlicht in een systeem geïntegreerd is.

Klant aan het woord

Dankzij Solatube is er nu daglicht in onze multifunctionele ruimte. Het mooie van dit daglicht is dat het regelbaar is. Tijdens een presentatie kunnen we het daglicht gewoon dimmen, ideaal!

Brandweerkazerne Emmen

Sinds september 2012 is de brandweer Emmen gehuisvest in een nieuwe brandweerkazerne aan de Nijbracht. Vanuit deze locatie is de brandweer sneller op weg naar calamiteiten.

Vraagstuk

Bij de bouw van de kazerne diende er rekening gehouden te worden met de uitstraling van het gebouw. Deze moest passen bij het karakter van de organisatie; stoer, robuust, sympathiek en transparant. Daarnaast streefde de architect naar een duurzame GPR score van 8.

Oplossing

Een belangrijkste punt is de verduurzaming van het pand. Dit houdt in het beperken van het energieverlies door het toepassen van een hoge isolatiewaarde voor het dak en de gevel. Doordat de gevel uit beton bestaat heeft deze een bijzonder hoog accumulerend vermogen. Om de inpandige ruimtes te voorzien van daglicht is ervoor gekozen om diverse Solatubes in te bouwen. Bovendien is de Solatube® goed geïsoleerd waardoor er nagenoeg geen energieverlies is naar buiten en het houdt de buitentemperatuur en geluid tegen.

Klant aan het woord

De kazerne heeft een donkere gang, hieraan grenzen de slaapkamers van de brandweermannen. Om deze gang te verlichten zijn Solatubes ingebouwd. De opbrengst van het daglicht is overdag echt een verademing.

Heerenland College

Het Heerenland college is in 2010 gebouwd om de ruim 250 leerlingen van het vmbo te huisvesten. Binnen het pand heerst een prettige sfeer, omdat er veel daglicht is.

Vraagstuk

Het schoolgebouw diende voorzien te worden van voldoende daglicht. Dit is in het hele gebouw gehandhaafd door gebruik van veel glas. In de sportzaal was dit echter een ander verhaal, omdat daglichttoetreding aan verschillende eisen diende te voldoen.

Oplossing

In de sportzaal werden 6 Solatubes ingebouwd, om voldoende daglicht naar binnen te transporteren zonder verblinding van de zon. Het daglichtsysteem voldoet hierdoor aan alle normen en eisen die gesteld zijn door het NOC*NSF met betrekking tot daglichttoetreding in gymzalen.

Klant aan het woord

Binnen het gebouw van het Heerenland college is er een zeer prettige sfeer. Overal is daglicht, dit is ook veel prettiger aan de ogen dan kunstlicht. Zelfs in donkere dagen is het binnen licht. In de sportzaal kan men ook alles vinden zonder eerst het licht aan te hoeven doen.

Basisschool De Knipoog

De vrije basisschool De Knipoog is gelegen in Rummen, Vlaams Brabant. Het is een echte dorpsschool met ongeveer 180 leerlingen. Wat deze school zo uniek maakt, is dat iedereen elkaar persoonlijk kent.

Vraagstuk

De prefab gebouwen waar de klaslokalen in gehuisvest waren voldeden niet meer aan de hedendaagse normen en waren ook bouwfysisch verouderd. Er werd besloten tot het slopen van de school en bouwen van een hele nieuwe school: een lagere school en een kleuterschool die met elkaar verbonden zijn. In 2014 wordt de eerste fase, de lagere school, opgeleverd door architectenbureau Joris Gijsenberg. In het planconcept is gekozen voor een centrale circulatie met beperkte buitenwanden.

Oplossing

Het bestuur wilde de circulatie vanuit haar visie op een duurzame manier belichtten. De architect heeft er voor gekozen om een daglichtgestuurde kunstverlichting te combineren met het Solatube daglichtsysteem. Daglicht laten binnen vallen door het dikke pakket van het dak met verlaagde plafond (technisch plafond) van de circulatie is niet evident; de Solatubes zijn hierbij de ideale oplossing. Het daglicht zorgt bovendien voor mindere energielasten en voor een gezond binnenklimaat voor de jonge leerlingen. Veel daglicht bevordert namelijk het concentratievermogen.

Klant aan het woord

De Solatubes geven ons veel en prettig licht, dit vind ik geweldig. Het is een mooie ecologische oplossing voor onze school.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.
Newsletter

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.