Een lange dag met presentaties onder kunstlicht is niet wenselijk. Zelfs niet voor militairen. Er is behoefte aan natuurlijk daglicht. Echter moest dit daglicht wel dimbaar zijn, om presentaties met projector goed te kunnen zien. Vanwege het feit de dat presentatieruimte ook ‘s avonds gebruikt wordt, kan kunstlicht niet geheel achterwege worden gelaten.
De presentatieruimte wordt verlicht door twaalf Solatubes Ø 53 cm. Deze Solatubes zijn uitgevoerd met de elektronische daglichtdimmer. Daarnaast zijn er soort gelijke armaturen gekozen voor het aanvullende kunstlicht. Dit zorgt voor een totaal oplossing die er ook nog eens goed uit ziet. Het resultaat is een strak geheel, omdat (dimbaar) daglicht én kunstlicht in een systeem geïntegreerd is.
Dankzij Solatube is er nu daglicht in onze multifunctionele ruimte. Het mooie van dit daglicht is dat het regelbaar is. Tijdens een presentatie kunnen we het daglicht gewoon dimmen, ideaal!
Bij de bouw van de kazerne diende er rekening gehouden te worden met de uitstraling van het gebouw. Deze moest passen bij het karakter van de organisatie; stoer, robuust, sympathiek en transparant. Daarnaast streefde de architect naar een duurzame GPR score van 8.
Een belangrijkste punt is de verduurzaming van het pand. Dit houdt in het beperken van het energieverlies door het toepassen van een hoge isolatiewaarde voor het dak en de gevel. Doordat de gevel uit beton bestaat heeft deze een bijzonder hoog accumulerend vermogen. Om de inpandige ruimtes te voorzien van daglicht is ervoor gekozen om diverse Solatubes in te bouwen. Bovendien is de Solatube® goed geïsoleerd waardoor er nagenoeg geen energieverlies is naar buiten en het houdt de buitentemperatuur en geluid tegen.
De kazerne heeft een donkere gang, hieraan grenzen de slaapkamers van de brandweermannen. Om deze gang te verlichten zijn Solatubes ingebouwd. De opbrengst van het daglicht is overdag echt een verademing.
Het schoolgebouw diende voorzien te worden van voldoende daglicht. Dit is in het hele gebouw gehandhaafd door gebruik van veel glas. In de sportzaal was dit echter een ander verhaal, omdat daglichttoetreding aan verschillende eisen diende te voldoen.
In de sportzaal werden 6 Solatubes ingebouwd, om voldoende daglicht naar binnen te transporteren zonder verblinding van de zon. Het daglichtsysteem voldoet hierdoor aan alle normen en eisen die gesteld zijn door het NOC*NSF met betrekking tot daglichttoetreding in gymzalen.
Binnen het gebouw van het Heerenland college is er een zeer prettige sfeer. Overal is daglicht, dit is ook veel prettiger aan de ogen dan kunstlicht. Zelfs in donkere dagen is het binnen licht. In de sportzaal kan men ook alles vinden zonder eerst het licht aan te hoeven doen.
Om te voldoen aan de strenge eisen van het Passiefhuis concept moest de school luchtdicht gebouwd worden. Om voor de GPR-score een 10 op het gebied van energie te krijgen moest optimaal gebruik worden gemaakt van daglichttoetreding.
Er is vijf keer de Solatube Ø 53 cm Polycarbonaat en drie keer de Solatube Ø 53 cm met dubbele koepel geïnstalleerd. In de gymzaal is gekozen voor drie keer Ø 53 cm met dubbele koepel en met dimmer. Hiervoor is gekozen, omdat de gymzaal ook dient als podium. De Solatube ’s in het kinderdagverblijf komen uit op het dakterras. Hierdoor is gekozen voor Polycarbonaat koepels. Deze zijn slag vaster dan de standaard acrylaat koepels..
De Solatubes dragen bij aan een gezonde en prettige leer-, werk-, sport- en ontspanningsomgeving.
De prefab gebouwen waar de klaslokalen in gehuisvest waren voldeden niet meer aan de hedendaagse normen en waren ook bouwfysisch verouderd. Er werd besloten tot het slopen van de school en bouwen van een hele nieuwe school: een lagere school en een kleuterschool die met elkaar verbonden zijn. In 2014 wordt de eerste fase, de lagere school, opgeleverd door architectenbureau Joris Gijsenberg. In het planconcept is gekozen voor een centrale circulatie met beperkte buitenwanden.
Het bestuur wilde de circulatie vanuit haar visie op een duurzame manier belichtten. De architect heeft er voor gekozen om een daglichtgestuurde kunstverlichting te combineren met het Solatube daglichtsysteem. Daglicht laten binnen vallen door het dikke pakket van het dak met verlaagde plafond (technisch plafond) van de circulatie is niet evident; de Solatubes zijn hierbij de ideale oplossing. Het daglicht zorgt bovendien voor mindere energielasten en voor een gezond binnenklimaat voor de jonge leerlingen. Veel daglicht bevordert namelijk het concentratievermogen.
De Solatubes geven ons veel en prettig licht, dit vind ik geweldig. Het is een mooie ecologische oplossing voor onze school.
Na een onderzoek werd vastgesteld dat de opvang niet meer voldeed aan de huidige bouweisen. Daarom werd besloten om een nieuw gebouw te bouwen. Het pand is gebouwd volgens de principes van het passiefhuis. De bouwschil is zo ontworpen om energieverliezen te minimaliseren. Daardoor zijn er wel ramen aanwezig, maar het daglicht mocht nog meer aanwezig zijn. Veel daglicht is namelijk prettig voor de kinderen, alleen moet dat op een energiezuinige manier gebeuren. Daarnaast heeft een duistere ruimte soms voor even de voorkeur. Zoals bij het kinderdagverblijf waar de speelruimtes eveneens slaapplekken bieden voor de kinderen.
Voor het toetreden van natuurlijk daglicht is gekozen om Solatube ‘s met elektrische daglichtdimmers in te bouwen. Met de mogelijkheid tot verduistering is de speelruimte binnen enkele minuten omgetoverd tot slaapruimte. Daarbij is de Solatube goed geïsoleerd, waardoor de kou en warmte van buiten daar ook blijft en de temperatuur binnen niet beïnvloed wordt. Dit geeft een aanzienlijke energiebesparing. Het gebouw is een zeer licht en ruimtelijk pand geworden, dat een optimaal comfort garandeert voor zowel de werknemers als voor de peuters.
Wij zijn enorm tevreden over de Solatube ‘s. Dit natuurlijk licht verblindt de kindjes niet en bespaart bovendien op de kosten van de verlichting.