Passief school de Waterhoef

Een klein monumentaal klooster is uitgebouwd tot de Brede School de Waterhoef in de dorpskern van Oisterwijk. Deze passiefschool heeft de richtlijnen voor een duurzame en groene school (pilotproject van het Astmafonds en de GGD) in acht genomen.

Vraagstuk

De grootste uitdaging van de opdracht was de benodigde omvangrijke nieuwbouw het karakteristieke klooster niet te laten overstemmen. Dit is opgelost door meerdere kleinschalige gebouwen te ontwerpen waarvan de langskappen op de klaslokalen even hoog zijn als het bestaande klooster. Daarnaast dienen de volgende pijlers centraal te staan:

– Het realiseren van een gezond binnenklimaat;
– Duurzaam bouwen;
– Duurzaamheid in het onderwijsprogramma van de partners.

Oplossing

Bij het realiseren van bovengenoemde pijlers kon daglichttoetreding uiteraard niet ontbreken. Gekozen is voor 26 Solatubes van het type Ø 35 cm. Hierbij werden er 12 stuks door een plat dak geplaatst en 14 stuks door een pannendak. Deze manier van verlichten is niet alleen energiezuinig, maar zorgt ook nog voor een verbetering van het concentratievermogen.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.