Monumenten

Fort Kijkuit

Het 19e eeuwse Fort Kijkuit, deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is gerestaureerd en uitgebreid met een aanbouw. De toetreding van daglicht werd uiteraard in de restaurantie meegenomen.  In opdracht van eigenaar Natuurmonumenten heeft J. Boonzaaijer Aannemingsbedrijf B.V. het werk uitgevoerd.

Vraagstuk

Daglicht krijgen in een fort omringt door een dak van 1,9 meter dik; dat brengt de nodige problemen met zich mee. Zo moet er bijvoorbeeld een afstand overbrugd worden van het dak tot het plafond. Bovendien heeft het pand monumentale waarde en die mag niet worden aangetast. Het is een zeer bijzonder vraagstuk en project.

Oplossing

De Solatube daglichtbuis is in dit geval de uitkomst. De systemen brengen daglicht precies waar gewenst wordt en bovendien blijft de waarde van het monument intact. Er zijn in totaal 6 Solatubes geïngestalleerd, type Ø 53 cm in twee varianten. De Solatubes zijn voorzien van een heldere lichtkoepel met reflector voor de lichttoetreding. Er is ook een mogelijkheid om deze Solatube Ø 53 cm te voorzien van een extra koepel met Raybender technologie. Door middel van deze koepel is bij lage zonnestand de lichtopbrengst aanzienlijk hoger, terwijl bij hoge zonnestand overbelichting  wordt voorkomen. De nieuwe gecreëerde werkplekken in het fort, die voorheen in duisternis gehuld waren, krijgen nu voldoende daglicht.

Uitvoering

De Solatubes zijn dwars door het 1,9 meter dikke dak van het fort aangebracht. Speciaal voor deze klus werd een diamantboor gemaakt met een doorsnede van 55 centimeter en een lengte van een kleine 2 meter. De Solatube buizen zijn geïsoleerd door ze te omwikkelen met Alkreflex. Het dak is bedekt met een halve meter grond en zand. Vandaar dat de tubes verlengd zijn met PVC-buizen. De stroken van PE-schuim rond de kokers isoleren de doorvoeren en EPDM-folie rond de gaten maakt het geheel waterdicht. Na installatie blijkt de Solatube daglichtbuis een zeer effectieve oplossing.

Stadhuis Mairie de Montrouge

Het stadhuis van Montrouge (Frankrijk) is een historisch gebouw uit 1883. Vandaar dat de koepels van een daglichtsysteem niet zichtbaar mogen zijn vanaf het stadhuisplein. Om de kamers op het zuiden te verlichten, is het nodig om licht vanuit het noorden om te leiden met behulp van 5 meter aan verlengbuizen inclusief diverse bochten. Bovendien vereisen brandpreventievoorschriften een veilige oplossing om te voorkomen dat brand het gebouw binnendringt.

Vraagstuk

Het doel van dit project is om meer daglicht te brengen in de kantoren van het stadhuis. Deze kantoren bevinden zich op een oude zolder met slechts een klein rond venster voor daglichttoetreding. Het doel van het stadhuis is om de voordelen van natuurlijk licht voor zijn werknemers en gemeentelijke vertegenwoordigers te benutten en tegelijkertijd energie te besparen.

Oplossing

Om aan de projectvereisten te voldoen, werd Solatube Ø 53 cm met een vierkante plafondplaat voorgesteld. Vijf daglichtsystemen werden geïnstalleerd, twee in de vergaderruimte (met daglichtdimmer) en drie in de kantoren. Om aan de brandpreventievoorschriften van het project te voldoen, werden op het dak een metalen dakdoorvoer en een polycarbonaat koepel gebruikt. Aan de binnenkant van het gebouw werd een OptiView plafondplaat als afwerking gebruikt die voldoet aan de vereisten van openbare gebouwen. 

Klant aan het woord

Gezien historische bouwbeperkingen was het niet eenvoudig om natuurlijk licht in het kantoor te brengen. Dankzij de daglichtsystemen van Solatube was het wel degelijk mogelijk. De medewerkers en gemeentelijke vertegenwoordigers van het stadhuis zijn zeer tevreden.

Openluchtmuseum Bokrijk

Het openluchtmuseum van Bokrijk in Genk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De volksspellenschuur- en tuin is één van de grootste publiekstrekkers van dit museum. Bezoekers kunnen er spellen uitproberen als kegelen, krulbollen, beugelen of steltlopen. Deze spellen zorgen ervoor dat mensen kennis maken met het rijke culturele erfgoed. Echter, na 20 jaar intensief gebruik is de schuur aan een flinke renovatie toe.

Vraagstuk

De spelschuur is verouderd en wordt gerenoveerd om het gebouw een hedendaagse uitstraling te geven. Uiteraard wordt het werk uitgevoerd met behoud van het authentieke karakter van speelterrein. De oude schuur heeft een tekort aan daglicht. Aangezien ramen plaatsen geen optie is vanwege het ontbreken van een onderdak, werden alle mogelijke oplossingen bekeken.

Oplossing

Het strodak wordt vervangen door een rieten dak. De Solatube bleek de ideale oplossing met een gering aan dakopeningen. Door middel van de Solatubes wordt er maximale lichtopbrengst naar binnen gehaald zonder de oorspronkelijke bouw aan te tasten. Er zijn drie Solatubes type Ø 35 cm geplaatst met een verhoogde loden dakdoorvoer, speciaal van rieten daken. Dankzij de daglichtbuizen is de daglichttoetreding aanzienlijk verbeterd!

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.
Newsletter

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.